SOM OSS: Vi traff Elsa og Anita fra Måløy i Lerwick. De er akkurat som oss: To barndomsvenner som bestemte seg for å bryte opp og reise ut sammen. Begge studerer ved Shetland College i Lerwick, og stortrives.
Shetland er på mange måter et lite stykke Norge. Du får tilogmed kjøpt brunost i den lokale landhandelen. Og naturen er vill, vakker og rå. Været skifter fort fra sol og stille til hylende kuling og sjørokk. Menneskene her er formet av stedet de bor på, og er værharde og sterke. Men de er også svært vennlige og gjestfrie, spesielt mot nordmenn, som de føler nære bånd til. Shetlendingene har mange dialektord som er hentet fra norsk og norrønt. Shetlandsbussene under den annen verdenskrig bidro til å forsterke dette båndet, som ble opprettet under vikingetiden for mer enn 1300 år siden. De eldste bosetningene på Shetland er over 5.000 år gamle, og overalt ser man rester etter gammel bebyggelse, siden det meste ble bygget av stein.

Torv har vært brukt til fyring i uminnelige tider, og landskapet er arrete og preget av det. Det finnes ikke et eneste tre på øyene, ikke så mye som en busk. De siste tiårene har oljevirksomheten sørget for at velstanden på Shetland ligger godt over gjennomsnittet på de britiske øyer. Men forsatt spiller fiske en sentral rolle, og preger bosetningsmønsteret. Sauehold er utbredt, og folk dyrker litt potet og grønnsaker til eget bruk.

SHETLAND: Venstrekjøring, billig øl, koselige folk, mange nordmenn, vakker og rå natur, Shetland har det meste. Vi foretok et uhøytidelig dypdykk i det øyene har å by på, og skal kortfattet forsøke å bringe noe av det videre til våre lesere.
Eventyrlige dager på Shetland
LUNSJ I DET GRØNNE: Naturen på Shetland er betagende og vakker. Steingjerder, store grønne heder og vilt hav dominerer. Lunsj i det grønne, gjerne med en kopp engelsk te, er sjelebot!
Veinettet er smalt, men veldig bra. Å leie bil koster fra 30 pund i døgnet, med fri kjørelengde. Vi prøvde det, og det går helt greit å kjøre på venstresiden her. Det er en del trafikk, men folk er aktpågivende og hensynsfulle. I løpet av en dag klarte vi å kjøre helt fra Lerwick til Eshaness i nordvest, og deretter til vikingegården Jarlshof på sørspissen av Shetland uten å stresse, så avstandene er overkommelige. Du kan leie båt og buss til sightseeing, men egen bil gir framifrå handlefrihet til å stoppe hvor man vil. Det finnes mange fyr på Shetland, og små pittoreske landsbyer med 15-30 hus ligger spredt i viker og på nes rundt omkring.

Lerwick er en moderne liten småby, der du kan få det meste. Det finnes museer, kafeer, butikker, festningen Fort Charlotte, bibliotek og teater. Og som ellers på øyene, alt er bygget i stein, skifer og betong. Masse steingjerder rundt omkring, og de fleste kaier er også av betong. Når det blåser iskaldt og regner som verst ute, er det deilig å kunne krype inn i varmen og lyset på nærmeste lille pub i den lokale landsbyen, høre litt irsk-inspirert folkemusikk og drikke en pint med creamy ale til vel 2 pund.

Lerwick 20.10.2006
ET KALL: - For oss er dette et kall, og vi stortrives her, sier Reidar og Astrid Vetvik ved Havly kafe i Lerwick. De har vært fastboende siden 1973. Her fra Fort Charlotte med havnen i Lerwick i bakgrunnen.
Du trenger ikke seile på egen kjøl til Shetland, det går fly og båt fra Island, Færøyene, Skottland og Bergen, delvis via Aberdeen i Skottland. Flyplassen er forresten en opplevelse, for fylkesveien går rett over flystripa! Det er ikke en gang bom der, bare en høflig beskjed om å stoppe når det lyser rødt.

Kriminaliteten er lav på Shetland, selv om vi fikk høre at det er en del narkotika- og alkoholproblemer her ute, som så mange andre steder. Men du trenger ikke være redd for lommeboka di.

Det er over 100 øyer på Shetland, 15 av dem er bebodde. Det går ferger alle vegne, så det er lett å komme seg rundt. Naturen er mektig og allestedsnærværende. For oss var det nok Eshaness på nordøstkysten som gjorde mest inntrykk, med forrevne klipper og storhavet rett inn. Men det finnes også mange sandstrender og stille laguner man kan bade i.

I skrivende stund (Fredag 20.10) ligger vi og venter på vær for å seile til Inverness. Men for oss har Shetland vært en utelukkende positiv opplevelse, og vi kommer nok helt sikkert tilbake en gang. Stedet anbefales på det varmeste!

Sponsorer:
Samarbeidspartnere
Bidragsytere
VILT OG VAKKERT: De vulkanske klippene på Eshaness i nordvest er et majestetisk syn. Her står storhavet rett inn, og når det er storm, bryter bølgene helt opp til gresskanten.
FAKTA OM SHETLAND:

# Shetland er en del av Storbritannia, og hovedstaden Lerwick er vennskapsby med Måløy. Shetland har sitt eget flagg.

# Det bor ca. 22.000 mennesker på de rundt 15 bebodde av 100 øyer i øygruppen. I hovedstaden Lerwick bor det 8.000 mennesker.

# Fiskeri, oljevirksomhet, serviceindustri og sauehold er hovednæringsveier.

# Det finnes over 5.000 år gamle bosetninger på øyene, mange av dem fra vikingetiden. Den Shetlandske dialekten inneholder fortsatt mange norrøne og norske ord.

# Det går ferge fra Bergen, Aberdeen, Orknøyene og Færøyene til Shetland. I tillegg går det fly, også fra Bergen i sommerhalvåret.

# Valutaen som brukes er britiske pund. Bankkort aksepteres de fleste steder, og det finnes minibanker overalt. Prisnivået på mat og drikke ligger under halvparten av i Norge.

(Kilde: www.visitshetland.com)

MUSIKK: Shetland har et rikt musikk- og kulturliv, og nylig gikk den 19. Accordion- and Fiddle- festivalen av stabelen. Linda Gytri fra Nordfjord var en av de inviterte musikerne på festivalen, som trakk mann av huse. Her fra legendariske The Lounge Bar.
STEIN OG BETONG: Husene på Shetland bærer preg av klimaet og mangelen på trevirke. Stein, betong og skifer er fremherskende. Derfor kan man også finne 5.000 år gamle, vel bevarte husruiner rundt på øyene.
HELT KÅRE: Ikke vet vi forhistorien, men denne karen hadde altså et fly stående i hagen. Enten brukte han det som sauefjøs, eller så har han behov for å komme seg raskt rundt.
BÆÆHÆÆ: Saueholdet er omfattende på Shetland. Akkurat som på Røst er de berømte for sin spesielle, saftige, gode smak, siden de har tang og sjøgress i dietten sin ved siden av gress.
TUT OG KJØR: Flyplassen på Shetland er noe for seg selv. Der går fylkesveien rett over rullebanen, uten bom! Det står bare et høflig skilt om ikke å stoppe eller kjøre inn på selve flystripa når det røde lyset er på.
ENGLISH

Om oss
Sponsorer
Media om oss
Båten
Linker
Kontakt oss
Bilder
Prosjektet
Reiserute
Gjestebok