CHAGUARAMAS: Underveis er nå sjøklar igjen, etter et langt og deilig opphold på Trinidad. Vi har rustet opp båten og bedrevet masse journalistikk.
Travel og trivelig tid på Trinidad


Sponsorer:
Samarbeidspartnere
Bidragsytere

R E P O R T A S J E R
ENGLISH
VAKKERT: Chaguaramas der alle seilerne holder til, er som et avstengt lite paradis for de fleste trinidadere. Her finnes alle fasiliteter som tenkes kan, og alt er velstelt. For den vanlige mannen i gata er Chaguaramas utilgjengelig, og prisene på restaurantene her er seks-syvdoble av i resten av landet.
I løpet av de neste dagene vil Underveis sette seil med kurs mot Columbia, der vi skal reise rundt i et par uker før vi går gjennom Panamakanalen like før jul. Det gleder vi oss til, Stillehavet blir en opplevelse.

Trindad er motsetningenes øy, og her finnes skyhøy og brutal kriminalitet, bunnløs korrupsjon og en altomgripende rasisme. Men her finnes også en fantastisk flott natur med urørte regnskoger og lange strender helt uten en eneste turist. Trinidad og Tobago omtales ofte som den siste uoppdagede turistperlen i Karibia, noe vi kan si oss enige i. Befriende og avslappende. Vi har kost oss sammen med hyggelige innfødte, andre seilere og ellers hatt det flott. Menneskene her er en salig blanding av afrikansk, indisk, kinesisk, syrisk og europeisk blod, og er utrolig vakre. Men nå er det på tide for oss å kaste loss, vi har alt vært her mye lenger enn vi planla.

HINDUER: Hinduene har flagg i hagene sine. Forskjellen på fattig og rik er stor, her fra de enkle metallskurene som mange må bo i.
TRAFIKK: Trafikken er livsfarlig på Trinidad. Stor fart, mange biler, dårlige veier og dårlige sjåfører.
UTSIKT: Hovedstaden Port of Spain har bare rundt 46.000 innbyggere, og er på størrrelse med en norsk småby. Men utsikten er upåklagelig.
KVELDSLYS: Kveldslyset i Karibia er magisk, med sterke farger, floTte skyformasjoner og tung, fuktig luft.
RAQUEL: Menneskene her på Trinidad er vakre og velskapte. De fleste har en meget variert etnisk bakgrunn, noe som gir veldig eksotiske og spennende varianter. Raquel Joseph (24) fra St. Joseph debuterte som jungelguide og fotomodell sammen med oss på underveis.net
FAKTA OM TRINIDAD OG TOBAGO:

# Republikken Trinidad og Tobago består av to øyer ved samme navn. Den ble selvstendig fra Storbritannia i 1962.

# Republikken har anslagsvis 1.261.000 innbyggere. Hovedstaden, som ligger på øya Trinidad, heter Port of Spain.

# Utvinning og eksport av olje og gass er hovednæringsveier, sammen med noe turisme og en viss sukker- og romproduksjon. Trinidad og Tobago er et av de mest industrialiserte landene i Karibia.

# Befolkningen består av indianere, etterkommere etter afrikanske slaver, indere, kinesere, en del syrere og libanesere, og en del etterkommere av de europeiske koloniherrene.

# Slavehandel ble offisielt forbud på Trinidad og Tobago i 1807, som i resten av det britiske imperiet, men selve slaveriet ble først forbudt i 1830.

# Valutaen som brukes er Trinidad and Tobago dollars. En TT dollar er omtrent en norsk krone. Bankkort aksepteres på de fleste steder, og minibanker finnes overalt.

(Kilder: World info Zone, CIA World fact book)

SMÅRAMP: Vesle Jedaiah på to år kalles "The judge" av sine slektninger fordi hun er så alvorlig. Hun tinte derimot raskt opp sammen med oss, og laget masse ablegøyer til glede for oss alle sammen. (Foto: Nicholas Buschmann (3år) )
HØYT PÅ STRÅ: De fikk det til å se så enkelt ut, disse karene på tre meter høye stylter. I bakgrunnen spiller et såkalt steel band, veldig populært på Trinidad.
DIVALI: Vi fikk med oss feiringen av den hindiske festivalen Divali, vakkert og koselig. Diwali omtales ofte som hinduenes julefeiring.
HINDU HØYTID: Familien Tore Torsteinson som bor på Trinidad inviterte oss hjem til seg, og kjørte oss rundt i gatene for å se på alle de fargerike dekorasjonene som folk hadde laget.
BIG BOSS: Gunnar Buschmann er opprinnelig fra Røst, men bor nå på Trinidad. Vi brukte mye tid sammen med ham, noe som var utrolig koselig. Her på brua på ferga Panorama, der han er kaptein.
EKSOTISK: Vi var med Felicia Morgan, Dawn Buschmann, Boney og Dwayne Morgan ut på skilpaddesafari. (Foto: Irwin DeGannes)
SKIKKELIG OMELETT: Hver skilpadde kan legge hundrevis av egg, før den begraver dem i sanden og drar tilbake til havet igjen. (Foto: Irwin DeGannes)
LEATHERBACK TURTLE: De store havskilpaddene kommer hver vår inn til strendene på Nord-trinidad for å legge egg i sanden. Vi fikk med oss det flotte skuet, og de virket helt uberørte av at vi fotograferte dem og så på dem. (Foto: Irwin DeGannes)
GULL: I presidentsuiten ombord på Panorama er det gullbelegg i dørken. Det får vi vel aldri oppleve mer, verken her eller andre steder. Moro, men tankevekkende.
DIGER DAME: Panorama ble opprinnelig bygget i Norge og gitt som uhjelp til Trinidad i 1987. I Trinidad har den fått tildelt byggenummer 0001, og troner i havna.
Chaguaramas bay, Trinidad, 15.11.2007
INDIANERE: Inidianerne på Trinidad og Tobago er i dag helt marginaliserte som gruppe. Vi ser dem av og til på urfolkfestivaler og folkefestivaler slik som her i San Fernando i september. De er fargerike påminnelser om et folk og en kultur som på mange måter er borte for alltid.
POI: 20 år gamle Dominique Pinion fra Cape Town i Sør-Afrika imponerte stort med sitt flame spinning show på en lokal restaurant i Chaguaramas.

Listen over ting vi har gjort ombord er lang som et år:

# Montert ankervinsj med 40 meter kjetting
# Montert strømpe til gennakeren
# Bunnsmurt og skrubbet skroget
# Overhalt drevet og skiftet linekutter
# Skiftet dieselinjektorer på motoren
# Renset dieselpumpa og skiftet olje på motor og drev
# Vasket rundt hele båten innvendig
# Tettet septiktanken
# Skiftet til nye sikringspaneler
# Overhalt og fått godkjent redningsflåten
# Skiftet forstag og overhalt furlexen
# Fylt gasstanker, litt diesel og bensin
# Strammet og smurt rorwirene
# Skiftet og montert bomopphal og storseilskjøte
# Vasket storseilet
# Laget ny kjettingbrønn med drens for ankerkjettingen i baugen

# Skrevet en haug med artikler og reportasjer
# Festet, reparert og skiftet utallige småting

Mens vi har vært på Trinidad, har det vært parlamentsvalg, vi har feiret den indiske høytiden Divali, og det har vært orkansesong. Vi har vært på folkefestival og sett på havskilpadder som kom på land for å legge egg. Vi har vært heldige og fått med oss mye spennende. Men det er også mye trasig å se, siden Trinidad og Tobago er et land med så store motsetninger. Vi har latt oss fortelle at 40 prosent av befolkningen her er millionærer som har tjent sine penger på uærlig vis, 30 prosent er en slags middelklasse, og 30 prosent lever i bunnløs fattigdom. Vi ser palassene til de rike bak høye murer oppe i åssidene, og vi ser de fattige som bor i bølgemetallskur lenger ned.

Det er 600.000 biler her, bil er det store statussymbolet. Veiene og kjørekunnskapene står dessverre ikke helt i forhold, så trafikken kan være svært farlig. I tillegg er det fryktelig mange drap og ran her. Hele 38 registrerte drap i oktober, av en befolkning på 1,3 millioner innbyggere, sier sitt. Når vi kom hit fikk vi høre at det var veldig billig å reparere båt og bo her. Det er i ferd med å bli en sannhet med store modifikasjoner. Bare på de månedene vi har vært her har prisene på mange varer gått opp med 50 prosent. Prisstigningen sett under ett har vært på 30 prosent i år, men den er selvsagt høyere for oss som er utlendinger. Mange her ser på utlendinger som ”rich, white assholes”, og når man tenker på at de selv kanskje lever i den ytterste fattigdom, er det vel til en viss grad forståelig.

Men alt i alt har vi hatt det flott her, og knyttet vennskaper som vi kommer til å ta med oss for resten av livet. Ikke minst gjennom journalistikken vi har bedrevet har vi møtt på mange spennende mennesker, også nordmenn som bor her. For dem er det en god del av. Det er altså med sorg vi drar, men også med store forventninger til Columbia, som vi har hørt også skal være veldig flott, heller ikke der har masseturismen gjort sitt inntog ennå. Vi planla opprinnelig å seile rundt Kapp Horn, men etter hvert ble det urealistisk, ikke minst tidsmessig. Vi går dermed gjennom Panamakanalen, men håper fortsatt å få med oss Påskeøya og Pitcairn på vår vei, noe vi gleder oss veldig på. Så har både venner og foreldre sagt at de gjerne vil komme på besøk til oss på nyåret, noe vi har sagt hjertelig velkomne til. Ikke fritt for at vi savner Røst og Lofoten litt i disse førjulstider, det er rart med det. Men vi har fått fiskeboller og julegløgg fra Olympic Orion, en norsk DP-båt (Dynamic Positioning) vi har møtt her, og muligens blir det også ordnings med akevitt etter hvert. Juletre har vi ombord, så om vi må kan vi til og med feire til havs. Spørsmålet er bare om julenissen finner oss da? Vi har jo vært så snille i år. Vi får håpe det går bra.

URØRT: Strendene på Trinidad og Tobago er nesten urørte av turister, og fiskerne står og bøter garn der, eller diskuterer dagens fangst. Her fra Pigeon Point på Tobago.
BEST SÅNN: Kriminaliteten i Trinidad og Tobago er skyhøy, og folk passer godt på det de har. Vi merket ikke selv noe til denne kriminaliteten, og må si at Las Palmas var ti tusen ganger verre.
Om oss
Sponsorer
Media om oss
Båten
Linker
Kontakt oss
Bilder
Prosjektet
Reiserute
Gjestebok