CHAGUARAMAS: Underveis med mannskap har kommet vel over Atlanterhavet, og det første verdenshavet er dermed tilbakelagt. En stor begivenhet for oss, selv om turen gikk relativt silkeglatt.
Det første verdenshavet tilbakelagt


Sponsorer:
Samarbeidspartnere
Bidragsytere

R E P O R T A S J E R
ENGLISH
VEDLIKEHOLD: Noen småting gikk i stykker under seilasen over. Her er det en rekkestøtte som må festes med slangeklemmer mens vi venter på å komme til lands og gjøre en ordentlig reparasjon. Senior Fixit tar jobben, og Rune ser på. En god og heldig arbeidsfordeling!

Vi hadde ikke sett andre mennesker på fire uker, og her borte finnes noen av de vakreste menneskene som er på jorden. En salig blanding av afrikansk, asiatisk, indiansk og europeisk blod. Vi stirret i undring mens palmebladene vaiet i den svale vinden. Nå hadde vi endelig nådd sydhavsparadiset! Men pliktene kallet, og vi måtte få båten på land. Finn Olav måtte hjem til Røst og jobbe på Kårøya. Men nå er sommeren over, og vi er atter på plass på Trinidad. Vi jobber og frilanser, og gjør oss klare til den videre ferden. Vi må også bestemme oss for hvor ferden skal gå, selv om vi sterkt vurderer å reise gjennom Panamakanalen og inn i Stillehavet.

FOR ANKER: Underveis for anker i Chaguaramas bay. Tusenvis av seilbåter fra hele verden er innom her hver sesong, på tur til Panama, Sør-Amerika, hjem til Europa eller til USA.
PÅ FAST GRUNN: Det tok et par dager før vi klarte å stå oppreiste uten hjelp etter å ha satt sjøbein i fire uker. Men vi har klart det, og nå er Atlanterhavet behørig lagt bak oss.
BARBERING: En helt ordinær ting å gjøre, men på et alt annet enn ordinært sted. Noen som har bedre utsikt fra badet sitt?!?
SLØVT: 28 døgn til havs betyr at det blir litt tid til å gjøre det vi er best på: Å sløve.
PÅ VAKT: Storadmiral von Olsen på rorvakt. Skip ohoi! Det verste med å komme tilland igjen var at da måtte vi begynne å forholde oss til klokka og kalenderen igjen.
FRIVAKT: Rune har frivakt og ligger i køya si og fantaserer om det første ferske kjøttmåltidet sitt når vi kommer til lands.
SNACKS: Avtroppende rorvakt kunne gå seg en promenade på fordekket og plukke dagens flyvende ferske lunsj. Men vanligvis stekte vi maten først...
VANN OVER HODET: Hygienen er viktig når man er på langtur og bor tett sammen. Litt kreativitet må også til, og skal si det gjorde seg med en avkjølende dusj i solsteiken. Skjønt, selv vannet holdt etter hvert nærmere 30 grader...
FAKTA OM ATLANTERHAVET:

# Totalt areal: 76.762 millioner km2

# Største dyp: Milwaukeedypet i Puerto Rico-kløften – 8.605 m

# Total kystlinjelengde: 111.866 km

# Andel av samlet areal for verdenshavene: 28%

# Atlanterhavet er det yngste av verdenshavene. Det ble til under Juratiden.

# Mange av de største elvene I verden flyter ut I Atlanterhavet, så det mottar vann fra omtrent halvparten av hele verdens landområder.

# Atlanterhavet var det første verdenshavet som ble krysset med skip, og det første med fly. Nå er det også det første som er krysset av S/Y Underveis!

# Sargassohavet er den salteste delen av Atlanterhavet. Sjøgresset i Sargassohavet skal kunne leve I hundrevis av år. Kanskje har noe av det sjøgresset som fortsatt lever I dag, blitt sett av Columbus, som seilte gjennom havet på tur til Amerika.

# Anslagsvis 80% av alt liv på jorden er å finne under havoverflaten, og havene inneholder 99% av alt livsrom på planeten. Mindre enn 10% av dette arealet er utforsket av mennesker. 85% av førnevnte og 90% av volumet utgjør det mørke, kalde miljøet vi omtaler som dyphavet.

# Havene dekker 71% av jordens overflate og inneholder 97% av jordens vannressurser. Mindre enn 1% er ferskvann, og 2-3% finnes I isbreer og iskapper. Livet startet aller først i havene for mellom 3,1 og 3,4 milliarder år siden. Livet på land startet først for 400 millioner år siden, et relativt kort tidsperspektiv i geologisk sammenheng.

(Kilder: World info zone, Atlantic ocean)

HORISONTEN: Med stødig kurs mot horisonten og det forjettede land, som vi visste skjulte seg et sted langt der bak den uendelige, blå prærien. Hver dag sneglet vi oss sakte men sikkert 100-120 mil nærmere målet.
Vi satte seil fra Las Palmas på selveste fredag den 13. april. Med gunstige vinder og pent vær surfet vi nedover mot Kapp Verde-øyene i god fart. Etter seks uker i havn var det deilig endelig å være igang igjen. Vi hadde begge litt klump i magen med tanke på de tusenvis av sjømilene som lå foran oss. Underveis hadde aldri krysset et verdenshav før. Og det hadde ikke vi heller. Men med skuta i tipp topp stand og motet på topp satte vi kursen mot horisonten, mot det ukjente. Vi hadde hørt at det skulle være problemer med å få visum til Trinidad pga VM i cricket, men bestemte oss allikevel for å dra dit. Der kan man få gjort ting med båten, og det er billig, billig.

De første som offisielt krysset Atlanteren var Leiv Eriksson i år 995 og Christopher Columbus i 1492. De hadde sine strabaser, og de var i ukjente farvann. Det kan ikke vi si, med all vår moderne teknologi. Vi har GPS, elektroniske kart, satelittelefon og alskens utrustning. Daglig mottok vi tekstmeldinger på Iridium, fra kjente og ukjente. Og vi snakket med familien flere ganger i uka. En rar følelse når du sitter i en liten seilbåt midt i Atlanteren, med blått hav og horisonter på alle kanter.

RORVAKT: Vår splitter nye autopilot besto testen med glans. 28 døgn praktisk talt uten pauser, og uten en eneste svikt. Etter å ha håndstyrt hele veien fra Lerwick, var det deilig endelig å kunne slappe av og nyte også når vi hadde rorvakt.

Etter noen dager løyet vinden, så vi måtte sette en sørligere kurs enn vi hadde planlagt. Så røyk gennakerfallet vårt med en smell, på grunn av noen skarpe kanter vi ikke hadde lagt merke til i masten. Dette gjorde at vi mistet fart og måtte gå en lenger distanse enn vi hadde planlagt, til sammen rundt 3050 sjømil. Dette tilsvarer ca. 51 Vestfjorder! Men dagene gikk raskt, og vi kom fort inn i rutinene. Vi gikk 6-timers vakter, og forsøkte å gjøre det slik at vi fikk en lang frivakt hver på nettene til å sove ut på. Så laget vi middag, vasket opp og så film eller hørte på musikk. Leste bøker og jobbet på PC. Også en absurd opplevelse midt der ute i blåmyra.

Om formiddagene kunne vi gå frem på dekket og plukke flyvefisk, som vi stekte og hadde på brødskiva med løk og krydder. De hadde landet på dekket i løpet av foregående natt. Skal si det smakte godt med fersk mat, spesielt de siste to ukene! Fra vi forlot Las Palmas til vi nærmet oss Tobago, så vi ialt tre skip. Ingen av dem midt ute på havet. Når man tenker på den betydelige skipstrafikken som går over Atlanteren, sier det litt om hvor stort havet er. Vi hadde et par korte dyphavskulinger underveis, men ingenting alvorlig. Vi revet ned, og surfet avgårde. Passatvindene som går fra Afrika til Karibia sørget for at vi stadig nærmet oss land på andre siden, og etter 27 døgn på åpent hav, kunne Finn Olav se Tobago i horisonten. Vi hadde klart det! De siste 100 milene inn til Trindad og Chaguaramas fantaserte vi om iskrem, friske grønnsaker og kald brus.

Det nordre innløpet til Trindad kalles Dragekjeften, og det er mye straum og klipper der. På styrbord side ligger Venezuela, som så uendelig fruktbart og grønt ut. Også på Trinidad buktet regnskogen seg ned mot havet, og lianer hang ned i sjøen. Utpå kvelden den 11. mai slapp vi anker utenfor Power Boats Marina. Vi satte dinghyen på vannet og kjørte rett inn til nærmeste strandrestaurant. Der bestilte vi forrett, to hovedretter, to desserter og to liter Cola hver. En deilig følelse.

ATLANTERHAV: Underveis har fra første dag imponert oss med sin styrke, sin trausthet og sin pålitelighet. Hun er en fryd å seile, og de gangene hun overrasker oss, er det kun i positiv retning. 3050 mil over åpent hav tilbakela hun som den rene parademarsjen.
Chaguaramas bay, Trinidad, 02.09.2007
Om oss
Sponsorer
Media om oss
Båten
Linker
Kontakt oss
Bilder
Prosjektet
Reiserute
Gjestebok