PORT VILA, VANUATU: I de øde jungeltraktene på øyene i det sørlige Stillehavet er det den mildt narkotiske drikken kava som gjelder. Den beske rotsaften ser ut som og smaker som sølevann, men gir brukeren en salig lykkerus. Mange drikker kava hver kveld, i mangel på annet å gjøre.
Kava – Sydhavets tidtrøyte


Sponsorer:
Samarbeidspartnere
Bidragsytere

R E P O R T A S J E R
ENGLISH
- Sluuurp! Det smaker kanskje ikke så godt, men du blir vant til det, gliser innfødte MacClory Kalsaku Ifira (58) og blunker lurt til oss. Han har nettopp gulpet i seg en skål med den narkotiske drikken kava. På styrten. Effekten setter inn med en gang. Tunge og lepper blir numne, og den store roen senker seg i kroppen.
- Tre – fire sånne skåler holder til en voksen mann, forsikrer han. En billig og enkel rus, med andre ord.

Drikkes i mørke
Kava skal helst drikkes på egne, innvidde steder, kalt ”nakamal”. Vi er på ”Ronnie`s Nakamal” i hovedstaden Port Vila. Vi har latt oss fortelle at ”Ronnie`s” er byens beste nakamal, og det er mange gjester her, selv om det bare er tirsdag ettermiddag. Kava skal helst drikkes etter mørkets frembrudd, da øynene blir svært lysømfintlige, og rusopplevelsen blir mer intens i mørke. Det skal også være stille, og verken musikk eller høye stemmer høres blant de rundt 50 menneskene som sitter rundt bord og snakker lavt sammen. Aldersgrensen for å nyte kava er 18 år. Før var kavadrikking forbeholdt menn, men idag drikker også kvinner kava. En skål koster rundt seks norske kroner i Vanuatu. Mange avsidesliggende stammesamfunn i øystaten er fortsatt jeger- og samlersamfunn som hovedsaklig baserer seg på naturalhusholdning. For disse er kavaproduksjon eneste mulighet for å tjene penger til skolebøker, medisiner og andre livsnødvendigheter.
- Mange drikker kava hver kveld. I lengden er det ikke bra, man kan få mageproblemer og et særegent hudutslett. I tillegg kan man bli sløv og apatisk, sier MacClory. Selv jobber han som arkitekt, og bedyrer at han forsøker å begrense kavadrikkingen til to – tre ganger i uken. Mennesker fra absolutt alle samfunnslag samler seg rundt på nakamalene i Port Vila hver kveld etter solnedgang.

KVELDENS DOSE: Ronald ser på mens Laurie forbereder kveldens første dose for kundene. På ”Ronnie`s Nakamal” har de elektrisk kvern. I landsbyene er det manuell kvern som gjelder, gjerne en gammel kjøttkvern.
FAKTA OM KAVA:

# Kava lages av roten til en pepperbusk som lyder det latinske navnet Macropiper Methysticum. Den gror på de fleste øyene i den tropiske delen av Stillehavet, i land som Samoa, Tonga, Vanuatu og Fiji.

# Den sterkeste kavaen får man ved å knuse de ferske røttene på den lave busken og vri ut sevjen, slik det gjøres i Vanuatu. Kava er ikke avhengighetsskapende, men regelmessig drikking kan gi mageproblemer og et særegent hudutslett.

# Før i tiden var kava en drikk man kun brukte ved spesielle anledninger. Om du blir spurt om å være med og drikke kava, skal du føle deg beæret og takke ja, for det er en formell velkomst og aksept.

# Kavadrikking er først og fremst en mannlig aktivitet forbundet med en del tabuer. I noen sydhavsriker var kavaen så hellig at kvinner ble straffet med døden om de uforvarende skulle komme til å se en mann drikke den. I dag har de fleste øyer steder der kvinner også er velkommen, og mange landsbyhøvdinger gjør ingen forskjell på kvinner og menn som gjester.

# Myndighetene antar at det årlig produseres minst 2.000 tonn kava i Vanuatu.

(Kilder: Sydhav.no, Zine travels, Vanuatu National Statistics Office)

MANUELT: Wildon og Lensill kverner på gamlemåten, hver kveld skal en hel landsby ha dosen sin med kava. Her fra landsbyen Malfakal på øya Malekula. Malfakal har ikke elektrisitet, ingen strøm, telefon eller innlagt vann.
Cairns, Australia, 26.04.2009
Gjestebok
Reiserute
Prosjektet
Bilder
Kontakt oss
Linker
Båten
Media om oss
Sponsorer
Om oss
GAMMEL KAVADRIKKER: 58 år gamle MacClory Kalsaku Ifira er utdannet arkitekt, og har blant annet tegnet markedsbygningen nede i hovedstaden Port Vila. Den ser ut som en havskilpadde, og er meget særegen Han drikker kava 2-3 ganger i uka, følge ham selv.
- Det er viktig å kun drikke kava på tom mage for maksimal virkning, sier han og styrter ned en hel skål, slikker seg om munnen og gliser.
INDUSTRIKVERN: På ”Ronnie`s Nakamal” har de elektrisk kvern. I landsbyene er det manuell kvern som gjelder, gjerne en gammel kjøttkvern.
MYE ARBEID: Å lage kava er mye arbeide, men ingen komplisert prosess. Her vris den siste kavaen ut av filteret, en gammel striesekk. Det er servert!

Ferskvare
Tilvirkningen av kava er en arbeidskrevende, men ukomplisert prosess. Kavatreet hugges ned, og kun røttene og den nederste delen av treet er brukbare. Disse skjæres opp i små biter og legges til tørk et par timer, før de males opp med kjøttkvern til en masse kalt ”makas”. Denne blandes med en tilmålt mengde vann, og skal stå og godgjøre seg i en halvtimes tid. Kavaen ser nå ut som brunt tapetlim, og lukter gammel sagmugg. Så blir den silt gjennom et grovmasket tøystykke, gjerne en striesekk eller en damestrømpebukse. Væsken som da renner gjennom, er kava klar til å drikkes.
- Kava er ferskvare. Den må drikkes samme kveld som den er laget. Neste dag er den for besk til å drikke, og har mistet sin virkning. Det er dessuten viktig å alltid drikke kava på tom mage, og drikke hver kopp på styrten, for å få ordentlig virkning, forklarer MacClory.
Syv kilo rotmateriale blandes med ti liter vann og blir til 13 liter kava. Avfallsstoffene fra denne prosessen kan brukes en gang til, men denne kavaen har svakere virkning.

TAPETLIM: Den usilte kavaen ser ut som tapetlim og lukter gammel sagmugg. Ferdig silt ser den ut som gjørmevann, og smaker omtrent sånn også.
KIJANGA: Kijanga frakter kava til hovedstaden Port Vila fra øyene lengere nord. Den skal også komme til å frakte oss ut på et av de mest spennende eventyrene vi har opplevd.
BLÆÆÆÆH: Vi prøver kava for første gang. Det smaker akkurat som forventet - helt forferdelig! - Nesten bare bra at følelsen i tunge og lepper forsvinner, konstaterer vi og skjærer grimaser.
NAKAMAL: På nakamal skal det være ro, fred, stille og mørkt så folk begynner ikke å komme før utpå ettermiddagen når det begynner å mørknes.
SILES: En gammel damekjole gjør susen som filter når Lensill (t.v.) og gutta siler kveldens festdrink.

Eksportartikkel
Kava er big business i Vanuatu, og ingen vet helt sikkert hvor mye som produseres hvert år til innenriks bruk. I 2008 ble det eksportert rundt 450 tonn, i hovedsak til Fiji, USA og Ny-Kaledonia.
- Kava er en meget viktig eksportvare hos oss. Før var også Tyskland et stort marked. Men i 2002 ble det forbudt å innføre kava dit, etter at folk hadde fått helseproblemer, sier statistiker Harry Nalau ved VNSO, Vanuatus nasjonale statistikkontor. I ettertid har det vist seg at dette skyldtes kava som var importert fra Fiji, og der man hadde blandet giftig bark i kavaen. Kava er fortsatt veldig populært i USA, der det brukes som beroligende og nervemedisin. Flere internasjonale selskaper forsker i dag på hvordan de skal klare å utvinne virkningsstoffene fra kavaplanten og bruke dem i pilleproduksjon.
- Da eksportforbudet til Tyskland kom, fikk det store konsekvenser for den lokale økonomien i Vanuatu, forklarer Nalau. Som håper at etterspørselen skal ta seg opp igjen.
- Prisen på kava har mangedoblet seg de siste årene, og Vanuatu har øket dyrkningen av kavatrær. Så om et år eller to vil vi ha store mengder klare for produksjon til eksportmarkedet, sier han håpefullt.